ivant
505 poze   17716 vizite

detalii rasa gaini sussex

Este originara din Anglia din provinciile Sussex, Surey si Kent. Dupa unii autori se crede ca aceasta rasa deriva din rasa Penttadactyla Dorking cu Combatantul englez. Rasa Sussex are trei varietati de culoare : herminata deschisa , herminata inchisa, rosie si pestrita Cea mai apreciata si singura raspindita la noi in tara fiind cea herminata deschisa. Repetatele imperecheri cu rase asiatice (Cochinchina si Brahma) au schimbat mult tipul primitiv care la inceput prezenta cinci degete, ulterior patru, devenind mai grea si mai masiva. Insusirile morfo-productive valoroase ca si culoarea frumoasa a penajului au favorizat raspindirea acestei rase in Anglia si ulterior pe conti¬nentul european, facand-o sa concureze destul de serios cu rasa Rhode Island.

Caractere de exterior : capul relativ larg, potrivit de mare, ciocul puternic, ochii portocalii, creasta simpla cu 4—5 dintaturi de marime mijlocie si culoare rosie, fata, barbifele si urechiusele rosii. Gâtul dezvoltat, mai gros la baza cu lanţetele dezvoltate. Trunchiul larg, lung si adânc cu spinarea foarte lunga, pieptul bine imbracat in muşchi si abdomenul plin si globulos. Coada mijlocie, aripile mijlocii si purtate strâns. Picioarele relativ lungi, puternice, fuiorul, pielea si carnea de culoare alba. Caractere productive.

Găinile de rasa Sussex produc oua cu coaja de culoare portocalie cu noanta roza. Producţia medie de oua in primul an de ouat a găinilor din varietatea herminata calculata pe baza controlului oficial al celor mai bune linii efectuat la diferite crescătorii avicole a fost de 197 bucati pe an cu variaţii de la 150 bucati pana la 243 bucati. Greutatea medie a unui ou a fost de 57 de grame cu variaţii de la 54 grame la 59 de grame. Consumul specific mediu pentru un kg. masa oua a fost de 4,30 kg cu variaţii de la 3,60 kg pana la 4,70 kg; o pasare consumând in primul an de producţie 46,6 kg. furaje concentrate cu variaţii de 37 kg pana la 62 kg.

Se menţionează ca rasa Sussex se evidenţiază prin intensitate ridicata a ouatului in lunile de iarna, din acest punct de vedere situându-se in fruntea celor mai răspândite rase mixte. In ceea ce priveşte precocitatea sexuala, găinile Sussex sunt insa ceva mai tardive, puicile începând ouatul la 6 luni, intensitatea ouatului de 30% realizându-se la vârsta de 225-240 zile. Instinctul de clocit este mai pronunţat decât la rasa Rhode Island, cocoşii adulţi in medii cântăresc 3,7-4,2 kg iar găinile 2,7-3,2 kg. Tineretul are intensitate de creştere mare, realizând in medie circa 700 grame puicuţele si 800 grame cocoşeii la vârsta de 8 saptamani si respectiv 1100 si 1200 grame in 12 saptamani.Carnea este de calitate superioara fiind frageda suculenta si gustoasa ceea ce face ca forma materna a rasei Sussex sa se încrucişeze cu masculii Cornish, Rock Alb sau Rhode Island, pentru producerea puilor broiler.
sussex_info
sussex_info
DSCF1698
DSCF1698
DSCF1717
DSCF1717


Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.